Espoon rantaraitti

Jätimme auton Cafe Mellstenin parkkipaikalle ja jatkoimme matkaa Soukkaan autokyydillä. Jäimme pois kyydistä Soukanrannassa ja lähdimme kulkemaan Espoon rantaraittia pitkin kohti Haukilahtea.


Espoon rantaraitti tarjoaa mahdollisuuden liikkua lähellä meren rantaa. Rantaraitti kulkee rantapuistojen, pienvenesatamien sekä uimaranta-alueiden läheisyydessä.  


Kevyelle liikenteelle tarkoitettuja rantaraittiosuuksia on valmistunut jo lähes neljäkymmentä kilometriä ja tavoitteena on rakentaa vielä 13 kilometriä raittia lisää. Valmistuttuaan rantaraitti kattaa koko Espoon rantavyöhykkeen.


Rantaraitin varrella on paljon kiinnostavia kohteita, jotka kertovat Espoon luonnosta, kulttuurihistoriasta ja rakennuskannasta sekä jo menneestä rannikkoelämästä.


Emme lähteneen kiertämään Soukanniemeä, joten reitti jatkui pitkin Soukantietä, asfaltoitua kävelytietä pitkin. 
Ensimmäinen uimaranta, joka osui kohdallemme oli Hanikan uimaranta, jossa ei ole suihkuja, mutta pukukopit ja kioskipalvelut löytyvät. Uimarannan jälkeen matka jatkui rantaviivaa pitkin Hyljelahteen. 
Hyljelahden Rullaniemestä löytyy Huvilakahvila Villa Rulludd, joka on auki jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Villa Rulluddissa toimii myös Espoon kaupunginmuseon huvilamuseo, jossa voi kokea Kihlmanin kulttuurisuvun rikkaan ja värikkään huvilaelämän. 

Seuraavaksi reitille osui Suomenojan venesatama, josta löytyy 982 venepaikkaa - kaupungin hallinnassa on 832 paikkaa. Satamassa toimii myös kaksi venekerhoa. 
Olimme jättäneet juomarepun kotiin, koska ajattelimme reitille osuvan kauppoja tai kioskeja, joista saisimme juotavaa. Olimme olettaneet väärin, sillä aivan reitin varrelta ei löytynyt helpotusta janoon. Nuottaniemestä löytyi Villa Pentry, johon pysähdyimme pitämään juomataukoa. Villa Pentry sijaitsee Matrosoffin huvilassa, jonka Espoon kaupunki sai omistukseensa vuonna 1990. Rakennus on peruskorjattu museoviraston valvonnan alla vuonna 2003.  Nuottaniemessä sijaitsee myös Espoon pursiseura.

Rantareitille osui myös Nokkala, josta löytyy yksi reitin venesatamista. Nokkalan venesatama on huomattavasti pienempi kuin Suomenojan venesatama, sillä Nokkalasta löytyy venekerhon omistamia venepaikkoja vain 176. Sataman läheisyydessä on Nokkalan majakka, uusi rantakahvila, jossa pääsee nauttimaan merimaisemasta ympäri vuoden. Nokkalasta pääsee lautalla Gula Villaniin. Gula Villan on 1800 -1900 luvun vaihteessa rakennettu huvila Isossa-Vasikkasaaressa. Nykyisin huvilassa toimii kesäravintola.


Nokkalasta jatkoimme rantareittiä pitkin Koukkuniemen ja Haukilahden venesataman kautta lähtöpaikalle. Kävelimme Espoon rantaraittia pitkin reilut 15 kilometriä. Reitille osui monta edellisillan myrskyn kaatamaa puuta ja upeita merimaisemia. Vahva suositus retkikohteeksi pääkaupunkiseudulla.

Merimetso

 Reitti Movescountissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon