Kopparnäs ja Störsvik, Inkoo

Lämpömittarin hipoessa uusia lokakuun lämpöennätyksiä, suuntasimme kohti Kopparnäsin ja Störsvikin luontopolkuja. Störsvikin ja Kopparnäsin ulkoilualueet löytyvät Siuntion ja Inkoon rannikolta, Porkkalanniemen länsipuolelta, joten merellinen retkeily sai jatkoa.



Olemme jo aikaisemmin vilkuilleet Kopparnäsin rantoja retkeilymielessä ja lähiretkeilyä suunnitellessamme, törmäsimme Kopparnäs Coast Trailin sivustolle. Sivustolla kehuttiin Kopparnäs Coast Trailin olevan ehkä Suomen kaunein polkujuoksu. Sivustolta löytyi myös oivat linkit karttaan, joten Movescountin kautta reitit kelloon ja suunta kohti Inkoota!

Coast Trailissa on valittavissa kolmen reitin välillä - 8, 10 tai 18 kilometriä. Me päätimme kiertää koko reitin eli pitstop Pikkalan ABC:llä ja eväät mukaan reppuun.


Saavuimme Råbergintien pysäköintialueelle, josta lähdimme kiertämään reittiä myötäpäivään. Ja missä maisemissa reitti kulkeekaan! Jo heti ensi metreistä lähtein kuljimme pitkin merenrantaa joutsenten eläessä omaa arkeaan.


Kuljimme Brandöskatanin kautta kohti Kopparnäsin ulkoilualuetta välillä jopa aaltoja väistellen.

Kopparnäsissä nyt käyneenä, voimme vaan todeta, että onneksi Imatran Voima ei rakentanut 1960-luvulla hankkimalleen alueelle suunnitttelemaansa voimalaa. Vaikka voimalaa ei tullut Kopparnäsin manneraluetta käytetty mm. energiayhtiön koulutus- ja tutkimustarkoituksiin. Kopparnäsin eteläisillä kallioalueilla on sijainnut tuulivoimaloita, jotka nekin on purettu.
Kopparnäsin ulkoilualueella on useita keittokatoksia, jotka olivatkin kovassa käytössä. Niin Porkkala kuin Kopparnäskin ovat lapsiperheiden suosimia retkeilykohteita, eikä suotta, alueilla on paljon nähtävää ja koettavaa.
Ulkoilualueelta kuljimme Kopparnäsintietä pitkin jokusen sata metriä ja lähdimme kulkemaan kalliopolkua pitkin. Kallioilla sai välillä kulkea varovasti, sillä sateet ja yökosteus olivat liukastuttaneet kallion pintaa.  
Polkua oli kalliolla helppo seurata. Kalliolta löytyi myös useita kivisiä maamerkkejä, reitin kulkemistako helpottamaan vai käyntikortteja aikaisimmilta kulkijoilta?


Kalliolta laskeuduttiin lähelle lähtöpaikkaamme, jossa kuljimme pienen matkan hiekkatietä pitkin ja palasimme jälleen kalliopolulle.  

Taivallettuamme lähes 10 kilometriä saavuimme Kopparnäs Coast Trailin viralliselle lähtö- ja maalipaikalle. Jäimme naustikelemaan pienet eväät edellisen retkeilijän jättämän nuotion hiilloksille.
Sandvikenistä otimme suunnan Kvarnträsk-järven rantaan. Kvarnträsk-järvi ympäristöineen sekä alueen rehevimmät rantametsät ja -niityt muodostavat Etelä-Suomessa harvinaisen sekä arvokkaan luonnonsuojelualuekokonaisuuden. 
Järven rannassa polun seuraaminen oli paikoitellen hieman haastavaa ja Salomonin kosteutta kestävät polkujuoksukengät hörppäsivät muutamaan otteeseen vettä. 
Störsvikin luonnonsuojelualue jakaantuu Hannun Aarnion suojelualueeseen sekä 1995 perustettuun Kvarnträskin yksityiseen suojelualueeseen, johon Kvarträsk- järvi kuuluu rantametsineen.
Störsvikin alue on kuulunut osana Porkkalan vuokra-aluetta. Tuolloin suomalaiset asukkaat evakuoitiin Neuvostoliiton sotilaallinen tukikohdan tieltä ja vanhoista 1900-luvun alkupuolen rakennuksista on jäljellä vain kivijalkoja. 

Saavuimme Kurubackuddenille, jolloin myös aurinkokin päätti kurkistaa pilvien välistä. 
Viimeiset metrit kuljimme Sandvikenin rannan kautta takaisin Råbergin parkkialueelle.
Pituutta reitille tuli 19.2 kilometriä ja aikaa taukoineen reitin kulkemiseen kuluin noin 4½ tuntia. Reitti on ehdottomasti kulkemisen arvoinen, sillä se kulkee Kopparnäs-Störsvikin ainutlaatuisen hienolla rannikkoalueella! 

 Reitti movescountissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon