Märkiö, Nurmijärvi

Pitkän talven, hiihtokauden sekä laturaivon jälkeen, uskaltauduimme nautiskelemaan huhtikuun auringonpaisteesta metsäpolulle Nurmijärvelle.  



Jätimme auton parkkiin Kehityksen Majan parkkipaikalle, Rajamäelle. Reitille pääsimme suoraan parkkipaikalta ja oikea suunta löytyi kellon reittisovelluksen avulla. Lähdimme kulkemaan kohti Matkunsuota, joka on rauhoitettu tammikuussa 2011. Rauhoituksella on haluttu saada kuriin suon kulutus ja turvattua partiolaisten retkeilykäyttö. 



Matkunsuon laitamilla kulkee useita virkistysreittejä opaskyltteineen. Olimme suunnitelleet kulkevamme Märkiön reitin, jolle Nurmijärven kaupungin karttasivut lupailivat mittaa reilut seitsemän kilometriä.



Märkiön reitti on osa Nurmijärven ja Hyvinkään rajalla sijaitsevan Kiljavannummen alueella risteileviä ja hyvin merkittyjä ulkoilureittejä. Talvella patikkareiteille oli ajettu hiihtoladut, joiden rippeet oli vielä hyvin nähtävissä. Patikkareitti oli osittain luminen ja paikoitellen myös erittäin jäinen. Selkävaivaisella olikin haasteita päästä jyrkähköjä mäkiä ylös ja alas.



Ennen Hanko-Hyvinkää tietä, kiivettiin tiukahkosti mäkeä ylös. Matka jatkui kannasta pitkin, jossa toiselle puolelle jäi Märkiön lampi ja toiselle pieni Kakarilampi. Kesällä harjulta näkymät ovat varmasti päätä huimaavat! 




Hanko-Hyvinkään tie on melko vilkasliikenteinen ja liikenteen äänet kuuluivat hyvin reitille. Reitiltä voi poiketa halutessaan viettämään taukoa Märkiön grillille tai napata eväät mukaan ja pysähtyä heti grillin jälkeen sijaitsevalle taukopaikalle, josta on hienot näkymät Märkiön lammelle.



Puolivälissä reittiä, Märkiön leirikeskuksen läheisyydessä, on laavu jossa voi pitää evästaukoa, mikäli Märkiön grillin herkut eivät maistu. 

Hanko-Hyvinkää tien varresta käännyimme kulkemaan kohti lähtöpaikkaa. Nautiskelimme auringon paisteesta, luonnon hiljaisuudesta ja lintujen kevät konsertista ennen paluuta Matkunsuon kautta Kehityksen Majalle. 





Nurmijärven Kiljavannummelta löytyy yhteensä noin 45 km kunnan ylläpitämiä ulkoilureittejä. Maasto on suurimmaksi osaksi helppokulkuista kangasmetsää. Nurmijärvellä onkin erinomainen mahdollisuus harrastaa ympärivuotista luontoliikuntaa.


Kiljavannummi on Suomen Natura 2000 -aluetta ja se on myös Lohjanharjun jatke, eli osa ensimmäistä Salpausselkää. 




Reitille tuli kaiken kaikkiaan matkaa kahdeksan kilometriä ja osittain jäisen ja liukas polku hidasti vauhtia niin, että aikaa reitin kulkemiseen kului reilut puolitoista tuntia.



Kuljettuamme reitin, päätimme käydä vielä ihailemassa Nurmijärven Kuhakoskea. Hyppäsimme autoon ja ajoimme Kehityksen Majalta noin 14 kilometriä Valkjärventielle. Jätimme auton parkkiin ja suuntasimme kohti kosken kohinaa. Ensimmäisen kerran kävimme koskella talvella, 15 asteen pakkasella, jolloin koski oli auki vain pieneltä alueelta. Nyt putouksessa oli voimaa. Vahva suositus!







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon