Tulliniemi ja Rakkauden reitti

Kesäloman viimeinen retkikohde oli Hanko ja Hangon luontopolut Tulliniemessä ja vanhan kylpylän alueella. Lähdimme sunnuntai-ajelulle ja suuntasimme kohti Suomen eteläisintä kärkeä. Perille päästyämme auto parkkiin ja kohti luontopolkua auringon paistaessa!



Luontopolku kulkee luonnonsuojelualueilla, jossa saa liikkua vain merkittyä polkua pitkin. Polun alussa on retkipöytiä, penkkejä ja kuivakäymälä. Lontopolun lähtöpaikka sijaitsee kapean niemen pohjoispuolella. Lähtöportilta silmiin osui pitkospuut, joita pitkin lähdimme kulkemaan kohti Uddskatania. Uddskatan ja Tulliniemi ovat osa Salpausselän harjumuodostelmaa. Alueelta löytyy myös lehtoja, merenrantaniittyjä ja matalia lahtia.




Luontopolun pitkällä hiekkarannalla kasvaa merikaalia. Merikaaliesiintymä on Uudenmaan merkittävin ja täytyy myöntää, että täysin uusi laji meille. Rannalla näkyi myös Palawan-aluksen hylky, joka on ollut vuodesta 1932 meren ja tuulen riepoteltavana.




Polku kääntyy lyhyen metsäkaistaleen jälkeen rannalta suoraan etelään ja ohittaa saksalaisten jatkosodan aikana rakentamat sotilasparkit, joissa myöhemmin on toiminut mm. naistenvankila. Liikkeellä oli jonkin verran porukkaa ja kesäsateet olivat pehmentäneet polun hyvin mutaiseksi. 
Parakkien jälkeen maisema vaihtui merellisempään luontoon Uddskatanin luonnonsuojelualueella.




Luontopolun varrelle on sijoitettu infotauluja, jotka kertovat retkeilijöille luonnosta, merenkulusta ja sotahistoriasta. Luontopolku on 6,7 km pitkä, mutta matkaa tulee lisää muutama sata metriä, kun lasketaan myös matka parkkipaikalta luontopolun alkuun.





Etelärannan kauniit kalliot ja näkymä kauas merelle oli todella vaikuttava kokemus. Luontopolku tekee lenkin niemen kärjessä ja kuljimme korkealle kalliolle ennen paluuta takaisin samaa polkua pitkin. 


 Reitti Movescountissa

Tulliniemen lenkin jälkeen lähdimme kulkemaan vielä Rakkauden reitin. Rakkauden reitti, joka rakennettiin kylpylävieraille jo 1800- luvulla. Reitti alkaa Casinon edustalta, josta myös kyltti opastaa oikealle polulle.





Rakkauden polku on Hangon keskeisin kävelyreitti, joka vei meidät läpi historiallisen Kylpyläpuiston ja eteläisen merenrannan seuraten Bellevuen hiekkarantaa pitkin Neljän Tuulen Tuvalle. Hangon kuuluisat, historialliset huvilat ja mannerjäätikön hiomat graniittikalliot sekä ainutlaatuinen näkymä Itämerelle tekee reitistä kokonaisuudessaan upean ulkoilmaelämyksen.





Hangon luontopoluilla on paljon nähtävää ja koettavaa. Iso suositus!

 Reitti Movescountissa



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon