Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kesäloman päättyessä ja arjen aherruksen taas alkaessa, otimme vielä viimeisiksi retkikohteiksi Hangon tulliniemen sekä vieläkin lähempänä olevan Espoon Kasavuoren. Vaikka Espoota olemmekin kolunneet ristiin rastiin ja Kasavuoren alta monet kerrat kulkeneet, oli kiipeäminen Kasavuorelle vielä jäänyt tekemättä.

Lähdimme Hanikan luontopolulle mustikkametsän siimekseen eli Matasaarentieltä, Suinonsalmelta. Matasaarentieltä reitti luontopolulle löytyi helposti, sillä tienvarressa oli viitta osoittamassa suuntaa. Hanikan luontopolun keltaiset reittimerkit olivat myös hyvin havaittavissa.



Mustikoiden jäädessä taakse, lähti reitti kulkemaan pitkin kalliomänniköitä. Kalliolla kulkeminen oli vaivatonta ja retki eteni hyvää tahtia Hanikan luontopolun maisemia ihaillen. Sundsbergetin kalliolla on muun muassa kaksi pronssikautista hautaröykkiötä sekä jääkauden tuoma suuri rapakivinen siirtolohkare.





Kalliolta laskeuduimme alas metsän siimekseen ja Suvisaarentien varteen. Tässä kohtaa poikkesimme luontopolulta ja jatkoimme matkaamme Soukansalmentielle ja kohti Kasavuorta. 


Espoon parhaimmaksi näköalapaikaksi usein tituleerattu Soukan Kasavuori on pysynyt sivussa suurilta kävijämääriltä, sillä silmiin ei osu yksikään kyltti tai viitta. Emme löytäneet Kasavuorelle kovinkaan selkeää polkua, emmekä osanneet lähestyä Kasavuorta metsän puolelta vaan nousimme 44 metrin korkeuteen suoraan Soukan rantatieltä.



Mitkä maisemat Kasavuorelta avautuikaan! Toisella puolella näkyy Pentala ja toisella puolella siintää Kirkkonummi. Näiden alueiden väliin jää saaria, ja suoraan alhaalla Soukan rantatien varressa on talojen kattorivistö.





Auringonlaskua ihastellen laskeuduimme Alakartanontielle, josta palasimme Soukansalmentien kautta takaisin Hanikan luontopolulle.


Pian saavuimme muinaisrannalle. Etelä-Espoossa lainehti 3000 vuotta sitten muinainen Litorinameri, ja Soukan ja Hanikan kalliot olivat sen saaria. 




Muinaisrannalta ja jääkauden siloittamilta kallioilta matkamme jakui luontopolkua pitkin reipasta tahtia. Alitimme Soukanväylän ja lähdimme taivaltamaan keskellä kesäistä vehreyttä pitkospuita pitkin. 




Pitkospuut olivatkin tällä osuudella tarpeen, sillä tässä kohtaan on havaittavissa merenrannan vetäytymistä ja meren muuttumista metsäksi, kuten luontopolun opasteissakin kerrotaan.




Luontopolku kulki pienen pätkän Matasaarentietä pitkin ja laskeutui hetkeksi vielä merenrannalle, ennen lähtöpaikalle saapumista. 




Hanikan noin viiden kilometrin mittainen luontopolku vie kulkijansa Soukan merenläheisiin maisemiin. Luontopolku kulkee vaihtelevissa maastoissa pitkospuilla, metsissä ja kallionlailla. Polku sopii aloitettavaksi mistä kohdasta vain, ja siitä voi hyvin kulkea vain osankin. Luontopolku on merkitty viitoituksella ja keltaisin reittimerkein. Luontopolulla maasto on paikoin vaikeakulkuista ja jopa vaativaakin. 

Luontopolulta Kasavuorelle poikkeamisen myötä tuli iltaretkelle matkaa kaikkine harha-askeleineen 8.1 kilometriä ja pysähdyksineen aikaa reitin kulkemiseen kului 1 tunti ja 45 minuuttia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espoon rantaraitti

Kauhalan ulkoilualue