Toivikkeen reitti

Viikonlopun retki suuntautui Karkkilaan, Toivikkeen reitille. Toivikkeen alueen vaihtelevat muodot, monipuolinen luonto sekä Toivikkeen suo tarjoavat luontoliikkujalle erilaisia elämyksiä. Toivikkeelta väitetään löytyvät myös syksyn parhaat marjastus- ja sienestysmaastot.



Jätimme auton Honkapolulta lähtevän hiekkatien päässä olevalle parkkipaikalle. Parkkialueella oli hyvät opasteet reitille sekä Toivikkeen majalle. 



Toivikkeen reitti kulkee monipuolisen luonnon keskellä ja ensimmäisenä pääsimme leveälle hiekkapolulle, keskelle kangasmetsää. Tänä syksynä on päästy retkillä väistelemään lätäköitä, eikä Toivike tässä suhteessa ollut poikkeus. 




Polku kulki metsän siimeksessä ja niittyjen keskellä kohti Toivikkeen majaa. Parkkipaikalta majalle oli matkaa vajaat kolme kilometriä.




Toivikkeen maja on toiminut luontoliikkujien taukopaikkana 1970-luvulta lähtien. Perimätiedon mukaan 1800-luvulta peräisin oleva tupa on siirretty nykyiselle paikalleen muualta. Mökki on nettitietojen mukaan toiminut aikaisemmin sotilastorppana. 



Talvella Toivikkeen alueella on laaja latuverkosto ja maja sijaitsee noin puolivälissä suoaluetta kiertävää latupohjaa, joten talvella vain suolle hiihtelemään ja majan pihapiirissä olevalle nuotiopaikalle grillailemaan. Toki makkaraa olisi nytkin voinut paistella, sillä grillipaikka on ympärivuotisesti kaikkien vapaassa käytössä.



Aikamme Toivikkeen majalla pyörittyämme jatkoimme reitin kulkemista suoalueen laitaa pitkin. Toivikkeen suo rajoittuu osittain sora- ja hiekkamuodostumiin, osittain moreeniin. Toivikkeen suo on suurelta osin rämettä, mutta mahtuu suolle myös korpea sekä turvekangastakin.




Toivikkeen suo yritettiin kuivata ojittamalla 1980-luvulla, jolloin siitä kuorittiin turvekerrosta laajalta alueelta. Suon kuivattamisella haettiin tilaa metsän kasvulle. Suon kuivattaminen ei kuitenkaan lisännyt juuri lainkaan puuston määrää, eikä edesauttanut sen kasvua. Lyhyesti sanoen suo tärveltiin, mutta ei saatu talousmetsääkään. Nyt karkkilalaisilla on halu saada suo ennallistuttua.






Suon laitamilla reitti oli erittäin märkä ja kurainen, mutta kuivin jaloin tästäkin selvittiin. Suolta matka jatkui komeaan kuusimetsään, jossa sammal peitti vihreänä mattona metsän. 



Toivikkeen alue kätkee sisälleen monipuoliset ja ympärivuotiset luontoliikuntamahdollisuudet. Monipuolinen luonto sekä Karkkilan ”kätketty helmi” Toivikkeen suo, toivat mukavasti vaihtelua lähiseuturetkeilyyn.



Reitille tuli matkaa kokonaisuudessaan 6.94 kilometriä ja aikaa reitin kulkemiseen kului maisemia ihastellessa vajaa puolitoista tuntia. Hyvä retkikohde!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon