Tremanskärr

Sateisena lokakuun sunnuntaina suuntasimme kahden  miehen ja yhden naisen voimin Tremanskärrin luontopolulle Espooseen. Edellisen kerran olimme pistäytyneet espoolaisen suolippulaivan 45ha kokoisella keidassuolla Suomen 100-vuotis päivänä.



Lähdimme liikkeelle Vihdintien varrella olevalta parkkipaikalta. Sateisesta kelistä huolimatta oli parkkipaikka täynnä ja väkeä paljon liikkeellä. Helpoin tapa tutustua Tremanskärrin keidassuohon on alueella kulkeva opastettu luontopolku. Lyhyempi, 2,8 km pituinen reitti esittelee Tremanskärrin suon pääalueen ja reitti kulkee kätevästi pitkospuita pitkin. Pidemmällä, 3,7 km pituisella reitillä pääsee näkemään myös suota ympäröivät kalliot, korpilaaksot sekä idyllisen Kurkijärven.



Pieni retkiryhmämme päätyi tarpomaan metsäpolkua pitkin kohti suoaluetta. Lokakuun sateet olivat kastelleet metsän ja paikoitellen metsässä sai liikkua varoen liukastumista kalliolla sekä puun juurakoilla.




Pienen metsälenkin jälkeen tulimme suon laitaan, jossa pitkospuita pitkin ylitimme keidassuon. Vielä oli karpaloita jäljellä ja moni olikin tullut keräämään kiisselimarjat talteen. 





Suolta matkamme jatkui metsätietä pitkin kohti Korpilampea ja Serenan kylpylää. Pitkäksi aikaa emme Serenan maisemiin jääneet, vaan jatkoimme matkaa erittäin kuraista polkua pitkin Kurkijärven metsälammelle. 



Kurkijärven alueella on lahopuustoista kangasmetsää, metsäisiä kallioita, puustoisia soita ja suon reunametsiä. Metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä piirteitä alueella ovat maapuut ja lahot pystypuut sekä korpisuus. Alueelta on tavattu myös useita vanhan metsän uhanalaisia lajeja kuten erilaisia kääpiä. 





Tremanskärr on luonnontilainen suo ja suon ympärillä olevat kalliot, korpilaaksot sekä Kurkijärven maisemat tarjosivat jälleen monenlaista nähtävää ja koettavaa. Reitillemme tuli matkaa kaikkinensa 5.28 kilometriä ja aikaa reitin läpikulkemiseen kului tunti. Mukava sunnuntairetki sateesta huolimatta!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon