Luukki

Toisen lomaviikon alussa päätimme lähteä kerryttämään lenkkeilykilometrejä Luukkiin. Luukki sijaitsee mukavan ajomatkan päässä Helsingin keskustasta eli matkaa Helsingistä. Luukkiin kertyy noin 25 kilometriä. Luukki kuuluukin pääkaupunkiseudun suosituimpiin ulkoilualueisiin ja sen ydin on vanhan kartanon pihapiiri. Auto parkkiin ja parkkialueelta suoraan koivukujaa pitkin 8.5 kilometrin luontopolulle.


Luukin lenkkejä on tullut kierrettyä jo monta vuotta, joten mitään uutta ja yllättävää ei matkan varrelle osunut. Reilun kahdeksan kilometrin pituinen reitti alkaa Vihdintien alituksella ja sen jälkeen lähdetään reilut 50 vuotta sitten abiturienttien ja metsäylioppilaiden istuttamaan mäntymetsään.


Mäntymetsä vaihtuu pian Luukin aarnialueeksi, joka valtaosiltaan kuuluu Natura 2000- verkostoon. Lenkin varrelle osuu myös seitsemän lampea, joissa virkistyskalastus ilman lupaa, muutamaan poikkeusta lukuunottamatta, on sallittua.  Ensimmäisenä eteen tulevat Hepolampi ja Käärlampi, joiden ihailu vaatii pientä poikkeamista polulta.


Seuraavaksi saavutaan Hauklammen rantaan, jossa vesi saattaa nousta polulle saakka sateisen syksyn jälkeen tai aikaisin keväällä lumien sulaessa. Hauklammen voi myös kiertää, jolloin takaisin parkkipaikalle pääsee reilun viiden kilometrin taivalluksen jälkeen. Pidemmän reitin varrella neljäs lampi on Mustalampi, jonka vesi on suolammelle ominaisesti hyvin tummaa . Viides lampi on puolestaan kirkasvetinen Väärälampi.

Hauklampi

Mustalampi

Reitin viimeisimmät lammet - Halkolampi ja Kaitalampi ovat suosittuja retkeilykohteita helpon saavutettavuutensa vuoksi. Lammet sijaitsevat lähellä Vihdintietä, jonka varrelta löytyy parkkipaikkoja keittokatoksille suuntaaville.  Keittokatokset ovat usein ahkerassa käytössä, eikä tämäkään ilta ollut poikkeus. Keittokatosten yhteydestä löytyvät niin puut kuin WC-tilatkin.


Luukin lenkit ovat hyvin viitoitettu, polut hyvässä kunnossa ja maasto helppokulkuista, tosin välissä on jyrkkiäkin nousuja ja laskuja.


Luukin metsät täyttyvät syksyisin niin sienestäjistä kuin marjastajistakin. Poluilla tulee vastaan myös paljon koiran ulkoiluttajia ja lapsiperheitä. Luukin luontopolku on mukava lähiretkikohde pääkaupunkiseudulla asuville!

 Reitti movescountissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon