Pirttimäki


Olimme lähteneet luontoretkeilyyn lenkkarit jalassa ja trikoot pinkeinä. Kansallispuistoissa retkeillessämme olimme huomanneet olevamme liikkeellä "vääränlaisilla"varusteilla - tai ilman asianmukaista varustusta. Emme olleet osanneet ajatella luonnossa kulkemisen olevan välineurheilua, mutta nyt olimme hankkineet luonnossa liikkumiseen sopivammat kengät ja lähdimme ulkoiluttamaan uusia kenkiä Pirttimäkeen.



Pirttimäki sijaitsee Bodomjärven luoteispuolella, vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Pirttimäen ulkoilumajalta lähtee reittejä Brobackaan, Solvallaan ja Luukin ulkoilualueelle. Pysäköintialue sekä opastetaulu sijaitsevat päärakennuksen läheisyydessä. Pirttimäessä on myös kahvila, josta leijailee usein kiusallisen ihana korvapuustin tuoksu alueelle.



Pirttimäen reilun kahdeksan kilometrin lenkki on tullut kuljettua jo useaan kertaan, mutta reitin varrelle osuvat Sorlampi ja Hynkänlampi upeine maisemineen on aina näkemisen arvoisia. Kummankin lammen rannalta löytyvät myös keittokatokset ja WC:t.



Sorlammen jälkeen polun oikealla puolelta löytyy Kunnarlan hiidenkirnut. Hiidenkirnut sijaitsevat muutaman sadan metrin päästä polulta, mutta sen verran kannattaa poiketa reitiltä. 




Pirttimäen aarnialueella kasvaa kuusien lisäksi isoja koivuja ja haapoja sekä vaahteroita ja pähkinäpensaita. Pirttimäen alueelle ollaan perustamassa luonnonsuojelualuetta, joka kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. 



Pirttimäessä on yhteensä 20 kilometriä viitoitettuja ulkoilureittejä, joista suurin osa on kivituhkapintaisia ja pieni osa luonnonpohjaisia. Alueelta löytyy myös alle kymmenen kilometriä luonnonpolkuja. Pirttimäestä pääsee myös patikoimaan yhdysreittiä pitkin Solvallaan tai Luukkiin saakka.


Pirttimäki ja Karjakaivo muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Alueelle on tunnusomaista suuret korkeuserot. Maisemaa hallitsevat jyrkät kalliorinteet, siirtolohkareet, järvet ja lammet sekä rehevät suot ja kosteikot. 

8.3 kilometrin luontopolun läpi kulkemiseen kului aikaa 1.15 minuuttia.


 Reitti Movescountissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon