Kuurinmäki

Aurinkoisen viikonlopun ensimmäiseksi retkikohteeksi valitsimme Espoon keskuspuiston. Kävimme retkeilemässä keskuspuiston alueella muutama viikko sitten ja päätimme kokeilla saisimmeko rakennettua puistoon toisenlaisen ulkoilureitin.


Yöpakkaset olivat saaneet luonnon kuuraan, jota syysaurinko ei ollut onnistunut jokapaikasta sulattamaan. Tosin enemmänkin pakkasta olisi saanut olla, sillä metsät olivat edelleen hyvin märkiä ja kuraisia.



Tällä kertaa lähdimme liikkeelle Alamäentieltä ja suuntasimme kohti Ritvan metsää. Espoon perintömetsä on nimetty Ritvan metsäksi Espoon kaupungin edesmenneen ympäristöpäällikön Ritva Veijosen mukaan.


Ritvan metsä sijaitsee Vehkalammen ja Sunan asuinalueen välisessä metsässä. Metsä on noin 90-110 vuotiasta kuivahkoa kangasmetsää. Metsässä on jo luonnontilassa olevan vanhaan metsään kuuluvia valoaukkoja. 


Espoon kaupunki on perustamalla perintömetsän osallistunut WWF:n perintömetsäkampanjaan. Perintömetsän ansiosta metsäalueen luontoarvot ja virkistyskäyttömahdollisuudet ovat parantuneet. 

 

Ritvan metsästä jatkoimme matkaa Henttaan- ja Kokinmetsään, joihin mahtuu monipuolista maastoa. Espoon keskuspuisto muodostaakin ekologisesti tärkeän yhteyden mereltä Nuuksion järviylängöille. Keskuspuistosta suurin osa on joko kallioselänteitä ja kuivia kankaita tai lehto- ja korpimetsiäPuusto vaihtelee kookkaista kuusikoista ja kalliomänniköistä valoisiin koivu- ja tervaleppämetsiin



Käpytikka
Keskuspuistosta löytyy myös niittyjä ja umpeenkasvaneita peltoja sekä muutamia soita. Valtaosa Espoon keskuspuiston metsistä on kuitenkin mustikanvarpujen peittämää kangasmetsää sekä kuivempaa kalliomännikköä ja -selänteitä. 


Keskuspuistossa on 5 kilometrin mittainen luontopolku - Tikankierros, joka on viitoitettu ja sen varrella on viisi kohdetaulua, joiden avulla keskuspuiston luontoon on helppo tutustua. Tikankierroksen reitti seuraa vanhoja metsäpolkuja ja on paikoin vaikeakulkuinen. Kosteimmissa paikoissa on pitkospuita helpottamaan kulkua.

Vehkalampi

Puiston maasto sopii loistavasti kävelyyn, lenkkeilyyn, pyöräilyyn, hiihtämiseen sekä suunnistukseen. Puistossa on jyrkkiä mäkiä, jotka luovat omat haasteensa ulkoilulle. Tämän kertaisen aurinkoisen reittimme pituudeksi tuli 11.96 kilometriä ja aikaa retkeen kului lähes 2h 15 minuuttia.
 Reitti movescountissa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon