Herajärven kierros

Kolille kipusi merkittävä ja ihmetystä herättävä kolmikko kesällä 1892 - Juhani Aho, hänen puolisonsa Venny Soldan-Brofeldt ja ystävä Eero Järnefelt. Venny kuvasi maisemaa matkapäiväkirjassaan: "Kolilla oli satumaisen kaunista: niityt, haat, lehmisavut ilta-auringossa. Taustalla siintävät vaarat." 



126 vuotta myöhemmin Kolin maisemia lähdimme ihailemaan me, kaksi keski-ikäistä ja vähemmän ihmetystä herättävää retkeilijää, joiden suurissa suunnitelmissa oli kiertää Herajärven pohjoinen 35 kilometrin mittainen reitti. 



Kirjauduimme hotelli Koliin ja astuimme ulos auringon paisteeseen. Kellot käyntiin ja suunta kohti Ukko-Kolia. Lähdimme nousemaan Ukko-Kolille Luontokeskus Ukon takaa, josta polku nousi loivasti kuusikkoista rinnettä ylös. Ukko-Kolin näköalapaikalle voi tosin nousta myös etelän puolelta portaita pitkin. Ukko-Kolilta avautui huiman hienot maisemat kohti Pielistä.





Ukko-Kolilta jatkoimme matkaa Mäkränaholle ja siitä Purolanaholle, josta polku lähti nousemaan kohti Mäkrävaaraa. Nousu oli hyvin jyrkkä ja ylös päästyä pysähdyimme hengittämään syvään, samalla Mäkrävaaralta avautuvaa maisemaa ihaillen. Mäkrävaaran päältä avautuva maisema on myös ikuistettu Eero Järnefeltin kuuluisaan maalaukseen Syysmaisema Pielisjärveltä.




Järnefelt vieraili Kolilla useita kertoja mukanaan muitakin taiteilijoita kuten I.K. Inha ja Jean Sibelius. Järnefelt ja Inha kuvasivat yhdessä Mäkrältä avautuvaa maisemaa, Järnefelt siveltimen ja Inha kameran avulla. Sibeliuksen Kolin matkan on arveltu antaneen vaikutteita hänen neljänteen sinfoniaansa. 



Mäkravaaralta lähdimme laskeutumaan Havukanaholle, josta löytyi tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä liiteri. Havukanaho on kasvi- ja perhoslajistoltaan yksi kansallispuiston monilajisimmista ahoista. Havukanaholta löytyy myös vanhan asuinrakennuksen rauniot. 



Havukanaholta nousimme Jauholanvaaralle, josta avautui yksi Kolin kansallispuiston hienoimmista näkymistä - idässä pilkottaa Pielinen, ja lännessä avautuu laaja maisema Herajärvelle. 







Tässä kohtaa retkeä ja kaikkien nousujen jälkeen aamupalalla kerätyt energiavarastot olivat jo hyvin vähissä ja pysähdyimme Pitkälammen rannalle, josta löytyi suuren muurahaiskeon viereltä tulentekopaikka, liiteri sekä kuivakäymälä. Saimme nauttia retkieväät kahden kesken edellisten nuotiopaikalla vierailijoiden jättämän nuotion lämmössä.




Pitkälammelta jatkoimme matkaa Turusenautiolle. Turusenautiolta löytyi Havukanahon tavoin vanhan rakennuksen rauniot. Niityltä polku jatkui hyvin kivikkoisena ja kuraisena eteenpäin. 





Kuljimme vanhassa, kuusivaltaisessa metsässä ja ohitimme Karttusenlammen ennen Törisevälle saapumista. Törisevältä kuljettiin pitkin pitkoksia suon ja suoniityn yli ennen Lakkalaa.




Lakkalan tilan ympäristössä voi leiriytyä, syödä eväitä ja uida. Virallista uimarantaa Lakkalassa ei kuitenkaan ole. Tulenteko- ja telttailupaikka, liiteri ja kuivakäymälä löytyvät päärakennuksen takaa Herajärven rannalla.



Lakkalasta matka jatkui lammasaitauksen vierustaa pitkin Orivirran kävelysillalle, jonka jälkeen reitti palasi takaisin Kolin kansallispuiston maisemiin. 





Kuljimme Lakkalasta upeissa järvimaisemissa Kiviniemeen. Juuri ennen Kiviniemen laavulle pääsemistä alkoi vesisade, joka saatteli meidät Sikosalmen vetolossille. Käsivoimin matka jatkui vastarannalle ja siitä kotukselle eli kaksipuoleiselle laavulle. Laavulla oli jo monia retkeilijöitä varustautumassa yöpymiseen vesisateen ropistessa laavun kattoon. 




Kiviniemen tila on Luontokeskus Ukon ohella toinen hyvä aloitus- ja lopetuspiste Herajärven kierrokselle. Tilan yrittäjältä on mahdollisuus varata etukäteen majoitus-, ravitsemus-, kuljetus- ja ohjelmapalveluita. Kiviniemessä voi laavun lisäksi majoittua majoittua lämmitetyissä aitoissa. 



Laavulta lähdimme suunnistamaan kohti Ryläystä. Polku lähti melko pian nousemaan kohti Kolinvaaraa. Nousu Kolinvaaralle oli jyrkkä, mutta maisemat palkitsevat: Herajoki, Pusonjoki ja Pielinen kruunaavat vaaran laelta avautuvan maiseman. Laskeutuminen Kolinvaaralta oli myös erittäin haastava ja ylitettyämme Pusonjoen, totesimme, ettei talvella katkennut akillesjänne kestänyt enempää.





Koli on ainutlaatuinen kokonaisuus - yhdistelmä kansainvälisestikin tunnettuja luonto- ja kulttuuriarvoja sekä laadukkaita ja monipuolisia matkailupalveluja ympäri vuoden. Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, metsäiset maisemat, saaret sekä Kolin vaarojen jylhät piirteet tarjoavat suomalaisuuden suosikkimaiseman.




Herajärven kierros on matka Kolin kansallismaisemaan. Reitti kulkee metsäisillä vaaroilla poiketen parhaille näköalapaikoille. Kolin ja Pohjois-Karjalan monimuotoinen luonto on läsnä joka askeleella. Herajärven kierros on mieleenpainuva kokemus kaikenlaisille retkeilijöille. Kallioiset vaaranlaet, varjoisat lehdot ja kulttuurimaisemat tuovat reitille vaihtelua. 




Meidän osaltamme kierros päättyi illan tummuessa Herajärventielle, noin 23 kilometrin päähän lähtöpisteestä. Aikaa reitin kulkemiseen pysähdyksineen kului reilut 6,5 tuntia.


 Reitti Movescountissa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Elovaaran ulkoilualue