Slåttmossenin luonnonsuojelualue


Teijon kansallipuistoretken jälkeen lähdimme lähiretkelle tutustumaan Slåttmossenin luonnonsuojelualeeseen.


Ajoimme Jakomäkeen ja jätimme auton parkkiin ensimmäiselle sopivalle kadulle. Myöhemmin totesimme oikeankin parkkipaikan löytyvän läheisen koirapuiston läheltä, Somerikontien varresta.


Astuimme suoraan kaupunkimaisemasta Slåttmossenin suolle, joka on rauhoitettu vuonna 1995. Alueella kulkee läheisen koulun suunnittelema 700 metrin mittainen luontopolku pitkospuineen. Porvoonväylän humistessa vieressä, erämaa fiiliksiin ei kuitenkaan helpolla pääse. 




Slåttmossen on Helsingin suurin suoalue, josta osa on luonnontilaista keidasrämettä, osa isovarpurämettä, osa nevakorpea ja osa turvekangasta



Suojelualue on pinta-alaltaan 7.4 hehtaaria ja se sijaitsee kokonaan Helsingin puolella. Suo jatkuu suojelemattomana Vantaan puolelle, Vaaralaan.



Reitille saatiin lisämatkaa kulkemalla urbaanissa kaupunkimiljöössä, Fazerin munkkitaikinan tuoksussa. Toki osa matkasta päästiin kulkemaan metsä- ja ulkoilureittejä sekä vihreän joen rantaa pitkin.




Paluu Slåttmossenille tapahtui neljän hiekkakuopan kautta, jotka ovat olleet epävirallisessa uimakäytössä jo vuosikymmenten ajan. Kuopat on aikanaan kaivanut Lohja Rudus Oy, ja tästä ovat peräisin alueen lempinimet - Rutikka, Rutski ja Ruduksen monttu. Lammista kolme on Vantaan ja yksi Helsingin puolella. Helsingin puolella sijaitsevan lammen alue lähiympäristöineen on yksityisomistuksessa, Vantaan puoleisista lammista kaksi pohjoisinta omistaa Vantaan kaupunki ja eteläisin on yksityisomistuksessa.



Kuoppien kunnostamisesta uimakäyttöön on tehty valtuustoaloite niin Helsingissä kuin Vantaallakin ja kuntienvälinen suunnitteluyhteistyö on käynnistynyt viime vuonna. Helsingin ja Vantaan kaupungit ovatkin päättäneet ryhtyä suunnittelemaan kuopille parempaa kohtaloa. 

Meillä kaupunkilaisilla retkeilijöillä olisi vielä opittavaa kuinka luonnonsuojelualueilla (tai muuallakin luonnossa) tulisi käyttäytyä. Paljon on roskia metsissä ja luontopoluilla.

Kilometrejä Itä-Helsingin ja Vantaan retkelle saatiin himpun verran alle kahdeksan eli tarkalleen 7.9 ja aikaa reitin kulkemiseen kului puolitoista tuntia.
 Reitti movescountissa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espoon rantaraitti

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue