Vuosikymmenen ensimmäinen retki - Västerby

Auringon paistaessa pitkän harmaan kauden jälkeen, lähdimme uusille poluille eli Raaseporissa sijaitsevalle Västerbyn ulkoilualueelle.



Käännyimme Tenalantieltä Militärvägenille, josta löytyi parkkipaikka opastauluineen. Vuoden ensimmäisenä lauantaina parkkipaikka oli melkoisen täynnä, mutta hyvin mahduimme joukkoon. Olimme piirtäneet reitin SuuntoAppiä hyväksi käyttäen, jossa lähtöpaikka oli merkattu lähemmäksi Hangontietä, mutta reitille löysimme siitä huolimatta.



Alkumatkasta seurailimme Peikkometsän reittimerkkejä. Pian parkkipaikan jälkeen pääsimme kulkemaan pitkin kallioita ja kuusimetsiä kohti Vitsjön lampea. Vaikka keli olikin neljä astetta plussan puolella, oli kallio paikoin äärimmäisen liukas. Kallioilla sekä metsässä sai jalkansa asetella huolella, jottei aluskasvillisuus tullut turhan tutuksi. Vitsjön kalliolta löytyi myös reitin ensimmäinen taukopaikka, josta avautuivat hienot näkymät lammelle.





Pian Vitsjön jälkeen saavuimme Grabbskog storträsket-järven rannalle, jossa oli reitin ensimmäinen laavu. Laavulla oli viimeiset puut nuotiossa, mutta matkamme ollessa vasta alussa, päätimme jättää makkarat vielä paistamatta.





Metsästä löytyi yhä talvisia puolukoita ja sieniä, joita alkutalven pikkupakkaset eivät olleet vieneet. Metsä oli näin tammikuun alkuun nähden erittäin vihreä ja paikoitellen suoalueilla myös märkä.





Muutaman hirvitornin ja peurojen ruokintapaikan ohitettuamme, saavuimme grillikodalle, jonka Ekenäs jaktvårdsförening r.f . on yhteistyössä Raaseporin kaupungin kanssa rakentanut. Kota on avoinna lumen aikaan kaikille retkeilijöille, jolloin tulisijassa saa grillata ja lämmittää vain polttopuilla, joita on saatavilla kodan vierestä.





Näin lumettomana kautena kota oli siis suljettu, jonka vuoksi pistimme grillin kuumaksi kodan ulkopuolella olevalle nuotiopaikalle. Nuotiopaikalta löytyi roskis sekä pienen matkan päässä kodan takaa erittäin siisti WC.





Nuotiopaikalla fiilistelyn jälkeen matkamme jatkui metsäteitä pitkin reippaaseen tahtiin kohti  Väesterbyn urheilukeskusta. Kuljimme pitkin pururataa, jonka varrella olleet putkistot ihmetyttivät. 





Saavuttuamme urheilukeskukselle, selvisi putkistojen mysteeri - tykkilumi! Pääsimme kulkemaan siis pienen pätkän pitkin lumisiakin polkuja.





Urheilukeskukselta reitti jatkoi kulkuaan pitkin metsäteitä, joissa kulkeminen oli helppoa. Loppumatkasta kuljimme reittiä otsalampun valossa ja kuun kurkkiessa pilvien lomasta. Retkemme aikana oli parkkipaikka tyhjentynyt ja hörppäsimme kupilliset kuumaa illan hämyssä.





Västerbyn ulkoilualue on maastoltaan monipuolinen ja vaihtelevasta maastosta löytyykin eri pituisia vaellusreittejä luonnonystäville. Västerby soveltuu hyvin myös telttailuun. Reitillemme tuli matkaa kaikkinensa 11.9 kilometriä ja aikaa reitin kulkemiseen kului (ilman taukoa) pikkuisen vajaat kaksi ja puoli tuntia. Mukava retkikohde.




Lataa tästä reitti Suunto Appiin tai Sports Trackeriin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon