Häntälän notkot

Kiikalan Kultalähteen ja Hyyppärän harjualueen nähtyämme, päätimme poiketa vielä lähistöllä olevalla Häntälän notkolla. 


Ajoimme auton Häntälän kylätalolle, josta alkoi opastettu reitti tien viertä pitkin kohti notkoja. Tien laidassa olleen ladon kulmalta reitti kääntyi ruispellon laitaan ja sieltä pienen sillan yli notkoille. 






Laiduinmaalle päästyämme aukeni notkot kaikessa kauneudessaan silmiemme eteen. Häntälän notkot ovat harvinainen näky Suomen luonnossa ja tunnelma on kuin mystisillä nummilla tai alppimaisemissa. 



Häntälän notkoissa kukkiva kasvilajisto on runsas ja maisema äärimmäisen kaunis. Notkoihin voi tutustua merkityllä luontopolulla. Luontopolulla kulkee myös notkoissa asustavat lehmät, joiden vuoksi polku oli kesä sateen jälkeen erittäin kurainen ja liukas. 



Kolmen kilometrin mittainen luontopolku kulkee pääasiassa kauneissa notkoissa, joiden pohjalla virtaavat purot ovat Salonjoen alkuhaaroja. Notkot ovat Rekijoen jääkauden jälkeen uurtamia laaksoja, joissa on yhä edelleen laidunnuksen ansiosta erittäin laaja kasvi- ja eläinkanta. 

Häntälän notkoissa voi muun muassa tavata manner-Suomessa harvinaisen pikkuapollon, joka on ollut rauhoitettu jo vuodesta 1976. Pikkuapolloja lehteli notkoissa runsaasti, mutta kuvan saaminen harvinaisesta perhosesta jäi tällä kertaa haaveeksi.


Notkojen luonnosta löytyy myös toinen harvinainen perhoslajike, lehtohopeatäplä. Kuvaan saatiin kuitenkin vain nokkosperhonen. Kasviston harvinaisuuksista löytyy muun muassa pystykiurunkannus, mukulaleinikki ja sikoangervo. 



Reitin puolivälissä on mahdollisuus poikeita erilliselle kilometrin mittaiselle metsäiselle Peuranpolulle, joka on luonteeltaan erilainen kuin avoin notkojen luontopolku. Ennen Peuranpolulle poikkeamista, löysimme vielä notkoissa laiduntavat lehmät, jotka uteliaina tutkivat kulkijoita.  



Peuranpolku kulki kuusimetsässä ylös alas ylitellen välillä puroja.






Metsästä matkamme jatkui tietä pitkin kohti Häntälän kylätaloa. Reitin varrelle osui vielä laavu, jossa voi pitää pienen evästauon. Tieltä pääsimme vielä kertaalleen ihastelemaan notkomaisemia.




Ohitimme paluumatkalla vielä Häntälän vanhan meijerin.


Pituutta reitille tuli kaikkinensa 4.96 kilometriä ja aikaa Häntälän notkoissa kulutimme reilun tunnin. Kannattaa käydä katsomassa, mikäli Salon seudulla liikkuu!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanikan luontopolku ja Kasavuori

Kauhalan ulkoilualue

Sieniretki Keskuspuistoon